×
Business

Business EDU

Implicațiile unui plan financiar asupra activității companiei

plan financiar

Pentru firmele care au obținut o poziție stabilă pe piața în care activează, existența unui plan financiar le garantează accesul la o imagine completă a business-ului. Cu alte cuvinte, în baza acestui plan financiar, companiile dispun de o analiză a performanțelor trecute și actuale. În plus, acesta fi un punct de plecare în anticiparea unor provocări și oportunități viitoare.

În situația unui business la început de drum, conceperea unui plan financiar are ca fundament înțelegerea mediului de business actual și realizarea unor scenarii financiare. Astfel, el poate fi un punct de plecare în conceperea unei strategii de business.

Descoperă în acest articol rolul important pe care îl deține planul financiar în atingerea obiectivelor de business a companiilor.

Ce reprezintă planul financiar?

Planul financiar este procesul de estimare al capitalului necesar și de încadrare a practicilor financiare privind investițiile, achizițiile și gestionarea responsabilă a fondurilor unei companii. În esență, el este pur și simplu o imagine de ansamblu a situației financiare existente și baza unor previziuni de creștere, ce reprezintă de fapt așteptările viitoare ale unei firme.

Planificarea financiară contribuie la analizarea veniturilor și a cheltuielilor actuale și viitoare, pe fondul ei antreprenorii reușind să conceapă un plan sigur și eficient de acțiune. În acest plan, se atinge fiecare componentă cheie a unui business, mai precis:

  • Salarizare;
  • Instruirea și perfecționarea angajaților;
  • Marketing;
  • Logistică;
  • Cercetare și dezvoltare.

Prin urmare, planul financiar permite firmelor să determine maniera în care își gestionează resursele pentru atingerea obiectivelor. Totodată, prin prisma acestui plan, antreprenorii pot să obțină răspunsuri la întrebări precum Deține firma capitalul necesar pentru investirea în instrumente digitale de ultimă generație?; Este un moment bun pentru a investi? etc.

Ce obiective îndeplinește planul financiar?

Planul este necesar pentru a asigura un proces continuu de susținere a cerințelor actuale și viitoare de finanțare ale unei organizații. În acest context, planul are obiective financiare clar stabilite, printre care:

  • Soluționarea unor situații neprevăzute;
  • Prevenirea și diminuarea riscurilor financiare;
  • Garantarea disponibilității fondurilor oricând este necesar;
  • Contribuie la folosirea corectă a finanțelor;
  • Obținerea unor surse de finantare flexibile.

Ce trebuie să cuprindă un plan financiar?

Un plan financiar înglobează toate aspectele care detaliază modul în care funcționează un business. Acest lucru va permite antreprenorilor să estimeze anumite rezultate legate de cifra de afaceri, obiective, profitabilitate etc. În general un plan financiar trebuie să cuprindă informații despre:

  • Bugetul alocat investițiilor;
  • Maniera în care intenționează antreprenorul să-și finanțeze bugetul de investiții;
  • Fondurile alocate proceselor operaționale și analiza costurilor;
  • Prognoza veniturilor și cheltuielilor pe o anumită perioadă.

Practic, în componenta financiară sunt structurate date istorice și previziuni. Dacă o afacere este la început sau este în proces de dezvoltare, este de la sine înțeles că nu vor exista informații financiare anterioare, astfel că investitorii sau creditorii sunt interesați de ideea de business și inovație. Dar dacă firma este în faza de creștere și dorește să ajungă la maturitate, datele din planul financiar trebuie să vizeze:

  • Bilanțul contabil;
  • Starea cash-flow-ului;
  • Declarații fiscale etc.

În contextul în care antreprenorul este în căutare de surse de finanțare, datele ce vizează cifra de afaceri urmărită sau veniturile proiectate, vor ajuta investitorii sau creditorii să înțeleagă mecanismul de investire a capitalului.

Ce avantaje oferă un plan financiar?

Există numeroase beneficii pe care le conferă un plan financiar antreprenorului, însă unele generează un impact major. Printre avantajele cheie ce vin ca rezultat direct al conceperii unui plan financiar menționăm:

  • Garantarea unei stabilități financiare, pe fondul echilibrului între ieșirile și intrările de fonduri;
  • Identificarea și prioritizarea obiectivelor financiare ale afacerii și îmbunătățirea procesului decizional în vederea atingerii lor;
  • Realizarea unor planuri de creștere și extindere care să susțină evoluția pe termen lung a firmei;
  • Diminuarea incertitudinilor și riscurilor care pot limita creșterea business-ului;
  • Creșterea angajamentului și motivația angajaților în atingerea obiectivelor stabilite la nivel de companie;
  • Servirea ca mijloc de măsurare a performanței, pe fondul comparării datelor stabilite ca rezultatul real;
  • Îmbunătățirea nivelului de încredere a conducerii în privința deciziilor și alegerilor viitoare.

Planul financiar ajută la îmbunătățirea gestionării eficiente a cash-flow-ului

Un plan financiar este creat prin înglobarea tuturor componentelor business-ului și exprimarea lor în cifre. Cash-flow-ul este o componentă vitală pentru orice business. 

Gestionarea fluxului de numerar nu implică doar veniturile și cheltuielile, ci este vorba despre mișcarea numerarului în cadrul unei afaceri. Prin urmare, planul financiar ajută la utilizarea rațională și eficientă a fondurilor disponibile.

Pentru a exista certitudinea unei funcționări armonioase a afacerii, companiile trebuie să asigure o stabilitate financiară. În acest context, una dintre soluții este să acceseze surse de finanțare flexibile, care să le permită un flux de numerar constant.

Un cash-flow stabil facilitează un control eficient al activității și luarea mai rapidă a deciziilor în ceea ce privește operațiunile financiare ce trebuie efectuate.

În acest context, o soluție inovatoare la care pot apela companiile este factoringul. Acest serviciu financiar le permite firmelor să își optimizeze încasările și totodată să își păstreze un cash-flow stabil. În plus, firmele reușesc cu succes să își protejeze afacerile de riscuri financiare.

În nefericitul caz în care compania se confruntă cu un blocaj financiar în urma unor situații neprevăzute, serviciile de factoring reprezintă soluția ce garantează o continuitate a proceselor operaționale. 

Dispunând de fondul necesar pentru acoperirea obligațiilor financiare, companiile pot să își concentreze toate eforturile asupra unor noi direcții de dezvoltare a business-urilor. 

Având în vedere faptul că mediul de afaceri devine din ce în ce mai competitiv, firmele trebuie să apeleze la soluții sigure prin care să obțină performanța financiară dorită. Primordial este ca antreprenorii să opteze rațional pentru o sursă de finanțare care să răspundă nevoilor și așteptărilor lor actuale.

Concluzii

Planul financiar este cel care oferă direcție în vederea atingerii obiectivelor de business. Acesta ajută companiile să determine dacă sunt pe drumul cel bun pentru obținerea performanței dorite. În esență, acest plan contribuie la asigurarea viitorului financiar al unui business prin identificarea și prioritizarea obiectivelor și evidențierea pașilor necesari pentru atingerea lor.

Vinde facturile pe care le ai de încasat în doar câteva minute.
Fie că ești transportator, constructor, producător, distribuitor, ai o companie mică/ mijlocie sau chiar un start-up, noi nu facem diferențe!
Încasează rapid banii tăi!